Ik vind het heerlijk om te lezen. Ik heb door de jaren heen dan ook heel wat boeken verslonden. Hoewel ik dol ben op fantasieverhalen, gaat mijn voorkeur toch meestal wel uit naar een goed educatief boek. En ook over fotografie zijn er inmiddels heel wat goede boeken geschreven. Hoe ik zelf het vak heb geleerd en uitgegroeid ben tot professioneel fotografe? Mijn minor aan de Fotovakschool, heel veel oefenen en dus vooral ook heel veel lezen. Vandaag deel ik mijn vijf favoriete boeken over fotografie! 

 1. Lees dit als je top foto’s wilt maken – Henry Carroll
  Een super fijn en speels boek voor de beginnende fotograaf of voor de fotograaf die net wat meer de diepte in wil gaan. In het boek kijk je stap voor stap naar de basis van fotografie. Compositie, belichting, lezen, licht. etc. Het boek staat vol met mooie plaatjes en bevat ontzettend veel handige tips van 50 topfotograferen zoals: Robert Capa en Martin Parr. Ik vond de schrijfstijl vooral heel prettig. Het boek is makkelijk weg te lezen en in begrijpelijke taal geschreven. Naar mijn mening één van de betere boeken over fotografie!
 2. Picture Perfect – Iep Bergsma
  Oh, wat een heerlijk boek is dit! Iep is een super getalenteerde en lieve fotografe met een heerlijke fotografiestijl. Vorig jaar heeft zij haar boek ‘Picture Perfect’ uitgebracht. Je vindt hierin haar tips & tricks voor het maken van geweldige fotoreportages en prachtige instafeeds. Ik vond het boek prachtig vormgegeven en vooral voor beginnende fotografen een echte aanrader.
 3. Shoot! – Anki Wijnen
  Ik word echt intens gelukkig als ik naar dit boek kijk. Roze, girly en heerlijk zoet. Ik houd ervan! Anki Wijnen kan je kennen van het Instagram-account @Zilverblauw. Ze deelt hier alles over haar leven als interieur-styliste en fotografe. Het boek is vooral niet te technisch ingestoken. Lekker losjes, veel mooie plaatjes en een gemakkelijke en heldere uitleg. Daarnaast staan er ook leuke opdrachten in waardoor je meteen zelf aan de slag kan. Ik vind het boek alleen al een geweldig om af en toe even lekker door te bladeren.
 1. Eerste hulp bij fotograferen – Mark de Rooij
  Het fotografie handboek voor beginnende fotografen. Een wat minder modern of speels boek, maar daardoor niet minder bruikbaar. In dit boek staat echt alle handige informatie die je zou moeten weten als fotograaf. De instellingen worden, aan de hand van alle mogelijke situaties waarin je zou kunnen fotograferen, perfect uitgelegd. Het boek is duidelijk en stapsgewijs geschreven. Zeker een aanrader!
 2. A Beautiful Mess – Emma Chapman
  Even geen technisch boek of een boek met moeilijke opdrachten. Gewoon een boek waar je mee aan de slag kan gaan en je creativiteit de vrije loop kan laten gaan! Het boek geeft echt even een andere kijk op fotografie. Niet vanuit hoe het ‘moet’, maar gewoon vanuit passie en plezier. Veel opdrachten om buiten je comfort zone te treden en daardoor hele toffe plaatjes te gaan schieten. Ik ben fan!

Heb jij nog boeken over fotografie waar je fan van bent? Let me know!