Poseren kun je leren, ja echt. Na het lezen én oefenen van deze tips zul je nooit meer verstijven als er een lens op jou gericht is. Van het vinden van jouw perfecte angles tot diverse blikken en communicatie met de fotograaf.

Je hoeft natuurlijk geen fashion model of influencer te zijn om de perfecte poses onder de knie te willen krijgen. Goed op de foto staan is voor iedereen leuk. Al is het voor de familiefoto, je CV of je personal branding. Je wilt graag een goede indruk achterlaten. Plus: hoe leuk is het om met trots terug te kijken op mooie foto’s?

1: Bekijk foto’s, video’s en magazines

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Social media, met name Instagram en Pinterest, zijn dé plekken om inspiratie op te doen. Ben jij helemaal niet thuis in de wereld van influencers en fotomodellen, en heb je geen idee welke accounts je moet volgen? Zoek dan in de zoekbalk naar hastags als: #poseren, #modelling, #highfashion #portraitphotography of #fashionblogger. Zo heb je nog veel meer diverse hastags waarmee je inspiratie kunt opdoen over poseren. Wat je vanzelfsprekend ook kunt doen, is ‘ouderwets’ je favoriete magazine openslaan om de poses van modellen te spotten.

2: Doe onderzoek naar het soort fotoshoot

Er zijn niet niet voor niets verschillende specialismen in de fotografie. Aan deze verschillende takken van fotografie, zitten ook andere eisen die de vorm weer uniek maken. Dit geld ook voor de manier van poseren. Voor een fashionshoot zijn er hele andere poses nodig dan bij een familieshoot. Met wat vooronderzoek kun je verschillende bewegingen al oefenen voor de spiegel.

Poseren branding by Lonneke
By @brandingbylonneke

3: Goed poseren door goed te communiceren

Misschien vind je het mega spannend om voor de camera te staan en zelfs een beetje ongemakkelijk. Om de spanning en het ongemak te verminderen is een fijne connectie met de fotograaf van groot belang. Al je je volledig op je gemak voelt, kom je gemakkelijker uit je comfort zone. Je durft dan sneller te vragen om hulp en poses aan te nemen die misschien een beetje gek voelen. De fotograaf heeft vaker met onervaren modellen gewerkt, dus schaam je vooral niet.

Enneh… wanneer je bij mij voor de camera komt te staan dan plannen we altijd van te voren eerst een kennismaking in. Zo leer je mij een beetje kennen en hopelijk voel je je dan tijdens de shoot snel genoeg op je gemak om je stralende zelf te laten zien.

4: Vind jouw perfecte hoek

Met jouw perfecte hoek bedoelen we het aanzicht vanuit een bepaald punt waarin jij het ‘’knapst’’ op de foto staat. Misschien heb jij al een favoriete ‘fotokant’ en sta je op een foto het liefst aan de linkerkant. Of je staat juist het liefst in het midden als jouw vooraanzicht de kant is waarmee jij het meest tevreden bent. Wist je trouwens dat celebrities dit vaak ook doen? Zo schijnt dat Ariana Grande alleen de linkerkant van haar gezicht op de foto wil. Zij kijkt dus altijd een beetje naar rechts, om haar ‘goede’ kant naar voren te brengen. Pin je echter niet te veel vast op op je goede kant. Als fotograaf zorg ik er altijd voor dat jij prachtig op de foto komt te staan, vertrouw mij daarom ook in het proces tijdens het zoeken van verschillende hoeken.

5: Trust the process: poseren is loslaten

Wanneer je je professioneel op de foto laat zetten, zal de fotograaf je helpen met poseren. De kans is groot dat je jouw perfecte hoek een beetje moet loslaten. Als je een favoriete hoek hebt, betekent het natuurlijk niet dat je vanuit de andere hoeken niet knap bent! Prachtig ben je sowieso. Poseren is ook loslaten en vertrouwen hebben in de fotograaf. De fotograaf wil jou ook op je mooist vastleggen.

Ben jij er klaar voor om een personal branding shoot in te plannen? Ik hoop je snel terug te zien voor mijn camera!